De Tour de France houdt je weer aan de buis gekluisterd. Je komt zelf amper nog aan fietsen toe. Maar wil je echt alles volgen of ga je liever zelf een rondje rijden? We helpen je op weg. Dit zijn de routes Tour de France 2022 die je absoluut moet zien!
Zaterdag 2 juli. Etappe 2, Roskilde-Nyborg: Als het waait
Soren Kragh Andersen had er graag bij geweest, maar is door zijn team DSM niet geselecteerd voor de Tour. Zeker met een start in eigen land was zijn motivatie groot. Maar ook het parcours trekt hem aan. “Ik hoop op regen en wind op zaterdag,” zegt de Deen. “Als er wind staat, dan ontploft alles. Zeker met die 18 kilometer lange brug waar de renners overheen moeten. Als de weersomstandigheden Deens zijn, krijgen we vuurwerk.”
Ons advies: check de weerberichten. Als het lekker zomerweer is, maak je eigen rondje en schakel op tijd in voor de massasprint.
Dinsdag 5 juli. Etappe 4, Duinkerken-Calais: Klassiekertje
Twee badplaatsen, dat moet wel een vlakke rit zijn. Not. Wie de Vierdaagse van Duinkerken heeft gevolgd, weet dat het hier achter het strand op en af gaat. Beetje wind erbij en het is koers. Echt terrein voor een interessante koers, met de klassieke coureurs op de voorposten. Mathieu van der Poel natuurlijk. Op 11 kilometer voor de streep ligt de Cap Blanc-Nez (1,1 kilometer aan 6,5%) als scherprechter te wachten.
Ons advies: mis de laatste 20 kilometer niet.
Woensdag 6 juli. Etappe 5, Lille-Arenberg: dokkeren over de kasseie
Het zijn drukke dagen voor de volgers. Ook de vijfde etappe is meer dan de moeite waard. De renners gaan een mini-Parijs-Roubaix rijden. Nou ja, mini: in de finale liggen tien stroken met stenen. Na 70 kilometer koers ligt de eerste strook en dat is de opmaat voor oorlog. In de laatste 50 kilometer volgen de kasseien elkaar in rap tempo op. Het wordt een mooi strijd tussen de specialisten en de klassementsrenners die amechtig in het spoor zullen proberen te blijven.
Ons advies: blok je agenda voor de middag.
Vrijdag 8 juli. Etappe 7, Tomblaine-Planche des Belles Filles: de eerste klim van de Tour
Niet alleen de renners moeten scherp zijn de eerste week, ook de volgers. Want het is weer bal. Stiekem raden we aan om ook de etappe van gisteren niet te missen, want de finale is op en af. Maar de rit van vandaag moet je zeker volgen. Het is de eerste rit voor de klimmers, met drie Vogezencols, waaronder de spectaculaire Planche des Belles Filles. Met het gravelstrookje aan het eind. De eerste afspraak voor de klimmers en klassementsrenners.
Ons advies: een gesloten koers, met misschien strijd op twee fronten. Mis de laatste 15 kilometer niet.
Woensdag 11 juli. Etappe 11, Albertville-Col du Granon: met dank aan Bernard Hinault
Het weekend staat in het teken van de bergetappes, maar er moet ook zelf gefietst worden. We laten je dus een beetje zelf bepalen hoe je dat weekend aanvliegt. De elfde rit moet je echter wel in de agenda zetten. Die eindigt namelijk op de Granon, een klim die de Tour niet vaak aandoet. En die spektakel garandeert. We kennen ‘m vooral van de strijd tussen Bernard Hinault en Greg Lemond, die er in 1986 vochten om de hegemonie in de eigen ploeg en in de Tour. Zo lang is het ook geleden dat de col in de koers was opgenomen. Onderweg moeten de renners over de Lacets de Montvernier, fotogenieker dan de klim lastig is, en de Galibier.
Ons advies: zet een drankje koud en test je zitvlees. Het is de moeite waard.
Even tussendoor, interesse in een Tour de France BikeDock?
bekijk alle Bikedock's in onze shop of neem contact op
Donderdag 12 juli. Etappe 12, Briançon-Alpe d’Huez: voor de liefhebbers van de Marmotte
Dubbelprogamma voor de bankzitters: ook vandaag is het de moeite waard. Na een paar jaar afwezigheid is de Alpe weer opgenomen in het Tourparcours. Maar ook de aanloop is niet te versmaden. We gaan terug over de Galibier om daarna de Croix de Fer te beklimmen. Bekend terrein voor de vele fietsers die al eens de Marmotte hebben gedaan.
Ons advies: wil je zien hoe ze door je favoriete bestemming fietsen, dan moet je gaan kijken. Maar twee dagen achter elkaar is wel veel. Houd jezelf goed in de gaten.
Zaterdag 16 juli. Etappe 14, Saint-Etienne-Mende: wacht op de slotklim naar het vliegveld
Een goede Tourvolger durft selectief te kijken om oververmoeidheid te voorkomen. Nee, het is niet zo dat we aanraden etappes over te slaan, want eigenlijk is er tot de etappe van vandaag altijd wel iets te doen. Na het vertrek uit Denemarken is er nog geen rit geweest waarvan je van tevoren zegt: dat wordt een massasprint. Ook nu niet. Daar is de aanloop te heuvelachtig voor. Maar als je inschakelt terwijl de renners nog 5 kilometer moeten, mis je het spektakel niet. De klim naar de finish op het vliegveld van Mende is allesbeslissend.
Ons advies: wees selectief om een burnout te voorkomen, maar mis de slotklim niet.
Woensdag 20 juli. Etappe 17, Saint-Gaudens-Peyragudes: korte rit vol spektakel
Selectieve Tourkijkers treffen in rit 17 spek voor de bek. Kort maar krachtig is de etappe door de Pyreneeën. ‘Slechts’ 130 kilometer, met vier klimmen van naam: Aspin, Hourquette d’Ancizan, Val Louron-Azat en Peyragudes. Alle ingredienten om zelf de fiets te laten staan en er eens lekker van te genieten.
Ons advies: plan je ritje maar eens ‘s avonds.
Donderdag 21 juli. Etappe 18, Lourdes-Hautacam: verplicht voor de renners, keuzemenu voor de volgers
Weer een mooie rit. Het blijft maar boeien. Deze bergetappe is ook relatief kort en dat levert vaak spektakel op. De koers is minder gesloten, want de kans dat aanvallers succesvol de streep halen is groter. De rit voert over de Aubisque en de Spandelles, voor de finish op Hautacam. Een Tourcol met historie.
Ons advies: pik je momenten. Je kunt niet overal bij zijn.
Zaterdag 23 juli. Etappe 20: Lacapelle-Rocamadour: een tijdrit
Tijdritten is niet ons ding. Er valt weinig aan te zien. Eigenlijk wint altijd de sterkste en zeg nou zelf, wat valt er te zien aan een rijder in zijn eentje? Maar goed, dit is de laatste van een grote ronde, de laatste kans om het klassement op zijn kop te zetten. Wie weet wat er gebeurt.
Ons advies: kijk goed naar het klassement. Is er nog wat mogelijk? Ja? Ga kijken. Nee? Ga fietsen en kijk de samenvatting.
Zondag 24 juli. Etappe 21: Parijs. Sprinten op primetime
De etappe naar het hartje van Parijs is eigenlijk de saaiste van allemaal. Er gebeurt niks onderweg en het eindigt altijd in een sprint. Toch moet je even kijken. Om af te kicken van de Tour. Omdat het de laatste rit is. Omdat het toch wel leuk is, dat champagnedrinken en die gekkigheid. En omdat het officieuze WK voor sprinters is.
Ons advies: Je kunt de hele dag lekker fietsen, de etappe is toch pas in de avonduren afgelopen.