Artivelo.com Adjust, Customize, Personalize
wielersokken

Fausto Coppi hield het noodgedwongen bij witte wielersokken. Plain. Waarschijnlijk ‘Merino’ wol, met een pasvorm die amper een naam mag hebben. In bijna alle foto’s van Coppi zijn het slobberende, vormloze witte dingen onderaan zijn enkels. Iets comfortabeler, dan helemaal geen sokken. Waarschijnlijk ook alleen maar bedoeld om geen last te krijgen van blaren en om het zweet van de benen op te vangen, zodat dit niet in de schoenen terecht kwam. Maar dan hebben we het over 70-80 jaar geleden.

Lance Armstrong werd vroeg in zijn carrière, in een tijd dat hij blijkbaar niets anders voorhanden had, gepest met zijn veel te lange, zwarte basketbal sokken. Later maakte hij er, in combinatie met zwarte fietsschoenen, een handelsmerk van. Bradley Wiggins had goed opgelet. Die deed jaren later hetzelfde.

Wielrensokken van tegenwoordig

wielersokkenSokken zijn sinds een paar jaar snel belangrijker geworden in het fietsen. Er zijn heel andere technieken voor de productie, het breiwerk en er zijn hele andere high-tech garens. Sokken hebben tegenwoordig een anatomische pasvorm en verschillende zones die zweet snel afvoeren. Ze zorgen voor extra demping, koeling of juist extra warmte en ze zijn dankzij zilver ionen anti-bacterieel en hebben verschillende zones met compressie.

Compressiekousen zijn technisch ware hoogstandjes. Als ze goed strak zitten helpen ze je of beter gezegd, steunen ze je. Tijdens lichaamsbeweging stroomt het bloed door de onderbeenspieren terug naar het hart en wisselt het bloed onderweg afvalstoffen in voor voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed. De compressiekousen ondersteunen deze werking, omdat het dragen van de wielersokken zorgt dat de afvalstoffen in je lichaam makkelijker afgevoerd worden. Hierdoor blijven er minder afvalstoffen -verzuring- achter in je onderbenen, waardoor de spieren beter blijven werken. De techniek van compressie werkt ook na de geleverde inspanning. Tijdens herstel. Ook tegen spierpijn.

Compressiekousen waren al verboden voor de professionele renner tijdens wedstrijden. Op zich een bijzonder gegeven. Als elke professionele renner ze wel mag gebruiken is het individuele voordeel immers ook weg. Maar diezelfde, soms ondoorgrondelijke waakhond voor het professionele wielrennen, de Union Cycliste Internationale (UCI), heeft inmiddels aanvullend gesteld, dat de wielersokken van de pro-renner niet hoger mogen zijn dan de helft van de lengte tussen de enkel en de knie.

De sky is the limit

En voor de enthousiaste fietser? De sky is the limit. Alles kan. Er zijn bijna ontelbaar veel, vaak kleine gespecialiseerde, bedrijfjes die wielren sokken maken. Want tegenwoordig kan (bijna) alles. Volledige fotoprints, oogverblindend felle kleuren, reflectie, teksten als het beroemde ‘HELL YEAH’ verdeeld over linker en de rechter sok. En zijn er sokken met lengtes van de enkel tot strak onder de knie en hoge witte sokken zonder logo zoals Mathieu van der Poel. Hiervoor geldt voor een ieder wat wils en ook soigneren kun je leren.
Soigneren: Hoe gesoigneerd stap jij op je racefiets? 

wielersokken

Artivelo wielersokken

De wielersokken van Artivelo behoren dankzij alle moderne technieken tot de beste sokken in de markt. Verkrijgbaar in het oranje, zwart, roze & geel. Ooh, en ze zijn er -gelukkig- ook in wit.

Tekst: Chucknance

One Reply to “Sokdoping”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Inloggen

Back to Top